Какво е Йога (Част 2) – Раджа Йога – Кралската Йога


Намасте! В тази втора част от поредицата какво е йога ще говорим за раджа йога или кралската йога.

Ако искаш да го изгледаш на видео, цъкни върху него по-долу за да започне:

Във първата част, говорихме за какво точно е истинската йога и за трите основни йога науки, които са основата на Санатана Дхарма или вечната религия, които са Шанкия, Йога и Веданта, и които всеки сериозен йогин трябва да знае и да практикува ако иска да влезе в царството на вечното блаженство.

Ако все още не си прочел тази статия и гледал това видео, можеш да го направиш, кликайки ето тук.

Сега, тук ще те запозная със 5-те основни типа йога, които всеки сериозен преданоотдаден йоги трябва да изучи, за да постигне безкрайно блаженство или Самадхи.

За да го направиш, трябва не само да практикуваш хата йога (или физическата йога), която е толкова популярна тук на запад, но също така трябва да изучиш  и раджа йога или за кралската йога, за която ще говоря по-нататък по-подробно.

Раджа Йога

Раджа йога е съставена от следните основни типове на йога;

Аз ще ги тук, и по-късно ще говоря по-задълбочено в отделни видеа за всяка една от тях

Препоръчвам да изгледаш всичките тях, за да можеш да разбереш йога като цяло много по-добре.

Бхакти Йога

Първата е Бхакти йога – йога на любовта и предаността. Бхакти Йога е практика на развитие на любов и преданост към Бога. Тя е вътрешна, духовна практика. Не става въпрос за разтягане и упражнения като във физическите йога асани. Практиката на преданост или Бхакти йога е много важна част от духовния път към просвтлението. Както великият Свами Шри Юктесвар е казал: “Без любов и преданост не можеш даже да направиш и една стъпка по тази духовна пътека…”

Карма Йога

Втората е Карма йога – йога на правилното действие. Подобно на Бхакти йога, карма йога не е физическа йога. Тя също води до по-дълбоко спокойствие и вътрешна свобода, които ще ти помогнат да достигнеш до крайната цел на Самади или вечното блаженство в Бог. В карма йога действаш в живота си със съзнанието, че всъщност не си ти който вършиш всичко това, а е Бог който действа чрез теб, и само Той е в крайна сметка е истинският деятел. Карма йогито се опитва все повече и повече да пренасочва всичките си погрешни импулси към благотвортни. Той винаги знае и си напомня за божествената енергия, която тече през него, докато той действа.

Гяна Йога

Третата е Гяна йога – Гяна йога е йогата на мъдростта и дискриминацията, и подобно на бхакти йога и карма йога, гяна йога, не е физически тип йога. Мъдростта на гяна йога идва чрез дискриминация, или вивека в санскрит. Гяна йога означава да се опиташ да се отървеш от всички объркващи външни изяви, и да пресееш тези които са крайната истина в сърцето на сътворението. И това е Бог и Неговата безкрайна любов, проявена чрез всички нас.

Ащанга Йога на Патанджали

Следващата е Ащанга йога на Патанджали. Великият древен експонат на раджа йога Патанджали, преди повече от 2000 години, пише в така наречените “Патанджали йога сутри”, че пътят на духовното просветление и съвършенство обхваща осем етапа. Този път е известен като ащанга йога или (осемкратен път).

Хата Йога

Следва Хата йога. Хатха йога е йога на физическите упражнения. Хата йога не е отделна йога философия. Хатха йога е физическата дисциплина на прекрасната учение на Раджа Йога или Кралската йога.

Както вече може би знаеш, думата йога означава “обединение или съединение”. На физическо ниво, това означава пълна интеграция и хармония на всички части на тялото.

Извършвайки хата йога асани, ние осигуряваме на тялото си такава балансирана подкрепа за всичките му части по такъв начин, че отстраняваме всякакви дисхармонии, болести, дискомфорт или застаряване.

С други думи, ако практикуваш хатха йога няколко минути всеки ден ще ти помогне да се върнеш към твоето естествено състояние, което е вътрешно блаженство. Това божествено състояние е естественото състояние, в което трябва един ден да се върнем.

Хата йога ще направи тялото ти достатъчно здраво и силно, за да постигнеш това състояние по-лесно и без много усилие.

И накрая Раджа йога – Кралската йога.

Петте основни типа йога, които подчертахме досега – бхакти йога или йога на любовта и предаността, карма йога или йога на дейноста, гяна йога или йога на мъдростта и дискриминацията, ащанга йога на Патанджали и хатха йога – физическият път на йога описват пътя, който всеки преданоотдаден поклонник трябва да проходи, за да постигне просветление, те са една философия с различен акцент.

Те не са различни, те се нуждаят една от друга, за да те направят перфектен йоги.

Те се допълват взаимно.

Трябва да ги практикуваш във всекидневния ти живот, ако искаш да достигнете абсолютната истина и да се слееш със безкрайното блаженство.

Обвързани заедно, те са пътят на Раджа йога на Кралската йога.

Раджа йога ще те отведе до просветление, и до перфектно превъзходство.

Благодаря ти че прочете тази стаия и изгледа този видеоклип и помни; Обичай Бог, мисли постоянно за него, практикувай йога и живей в радост. Ако искаш да научиш повече за как да стигнеш по-бързо до Бог, и да живееш винаги с радост и да постигнеш безкрайно блаженство, гледай следващото видео тук

А сега продължи към урок номер 3 за истината за йогата в следващата статия тук

Бог да те благослови. Намасте

Recent Posts

link to Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Това не е просто още една статия за дните на Екадаши. Тук не само че ще научиш какво е Екадаши, и как се спазва,...