Как да Медитираме Правилно – 4те Най-Важни Принципа за Блажена и Правилна Медитация
Някога задавал ли си си въпроса: Как да медитираме правилно? Това е един от първите и най често задавани въпроси които срещам като учител по йога и медитация, особено от ученици които са нови по пътеката на йога и себереалиацията.

И това е един много добър въпрос, който всеки един практикуващ йога или медитация трябва да знае.

Така че вместо да отговарям на всеки по отделно, което ще ми отнеме доста повече време отколкото е необходимо, реших да направя тази статия, където ще ти обясня и отговоря на тези толкова важни въпроси.

Въпроси като: Какво е медитацията и как ще ми помогне? Как да медитираме правилно? Как да се научим да медитираме правилно?… И какво се случва по време на медитация?

Също така тук ще разбереш за първите принципи във медитацията и как да медитираме правилно и безопасно и точните техники на медитация, които великите йога мъдреци са използвали от хиляди години, не само за да изпитат изключителни ползи като мир, спокойствие, радост, любов и благополучие, но и голямо щастие и перфектно непрекъснато блаженство.

Така че следи за линкче към тях. Аз ще го поставя по-долу.

Не всички видове медитация са еднакви, но ако ти се научиш да медитираш правилно точно този вид медитация, който ще ти покажа тук, ще започнеш да изпитваш все по-голямо щастие и ще започнеш да се наслаждаваш много повече на живота.

Ти ще получиш мир и спокойствие и ще премахнеш всякакъв стрес, депресия и безпокойство от живота ти.

Ти ще започнеш бързо да се съсредоточаваш и да се концентрираш, и по този начин ще станеш изключително продуктивен и следователно ще можеш да постигаш всичко, което искаш в живота ти, много по-бързо и ще имаш време да се наслаждаваш на нещата, които най-много обичаш.

Ти ще станеш много по-енергичен и ентусиазиран и така ще кажеш сбогом на всяка твоя слабост или умора.

Когато се научиш да медитираш правилно, този тип медитация ти вече няма да чувсташ страх от нищо, което ще те направи още по-радостен и щастлив, без значение през какво преминаваш във момента в твоя живот.

Ти ще си развиеш интуиция и ще станеш много по-творчески, и така ще можеш да намерираш решение на всеки един проблем в живота ти много по-бързо и следователно ще станеш изключително преуспял в работата ти, бизнеса ти, или личните ти връзки.

Когато продължиш с тази медитативна практика, ти ще започнеш да изглеждаш и да се чувстваш години и дори десетилетия по-млад или млада от действителната ти възраст и следователно ще се наслаждаваш на нещата, които най много обичаш много по-дълго време.

Този лесен, но изключително ефективен метод за медитация се практикува от милиони хора по света и е отговорен за още много, много такива ползи като силна и дълга памет, балансирано кръвно налягане и спокоен и сладък сън, което само по себе си е просто като едно чудо.

Всички тези ползи са научно доказани и документирани от много известни здравни учреждения и университети като Харвард, Стандфорд и Aмериканския Център за Интегративно здраве.

Парамханса Йогананда, авторът на знаменитата духовна класика Автобиографията на Един Йогин, която е вдъхновила милиони хора по света да тръгнат по чудният път на йога и медитация, казва, че “Медитацията е най-хубавото нещо, което човек можете да прави в живота си”

Той също така e казал че медитацията променя и подобрява структурата на мозъка, като хората по онова време са смятали, че той е говорил метафорично, но сега това е свободно приет факт в научната и в медицинската общност

Древната Индийска епопея – Бхагавад Гита, която се счита за йога библията, казва за този тип медитация:

„Дори и съвсем малко от тази вътрешна практика ще те избави от ужасни страхове и колосални страдания!“

Сега, не всички медитации са създадени еднакво и ще ти дадат един и същ резултат, а и аз не мога да гарантирам за всички тях, но мога да ти кажа, че специфичната медитационна практика, която ние преподаваме тук, се основава на ученията на великийят йога гуру Парамханса Йогананда и неговият пряк ученик Свами Криянанда, които са преподавали и са помогнали на милиони хора по света да получат чудните ползи от йога и медитация и аз мога да говоря от личен опит и този на всички мои ученици по йога и медитация, че медитацията, която ние преподаваме тук, е една от, и ако не най-добрите и най-ефективните медитации в света, защото е била преподавана от такива велики мъдреци като Йогананда, Бабаджи и Рамакришна.

Нека първо ясно да определим:

Какво Точно е Медитация?

Защото без правилното разбиране ти няма да можеш да се научиш как да медитираш правилно и да извлечеш всичките ползи от нея.

Ето защо дори и някои опитни медитатори, не стигат много далеч, защото всъщност те не знаят как да медитират правилно и не са научили това което ти ще научиш тук, и затова им липсват уменията и знанията, необходими за да медитират правилно и да успеят в медитацията.

Когато медитираш правилно, особено този тип медитация който ще научиш тук, ти ще разбереш че медитацията е преди всичко средство за познаване и сливане с твоята висша или духовна същност, която е безкрайно щастие и безкрайно блаженство.

И това е една от главните причини защо тази медитация е толкова ефективна.

Защото, когато се свържеш дори и за малко чрез правилния вид медитация, с онова вътрешно щастие, то също измива всички тревоги, депресии, стрес и бързо те надарява с удивителни ползи като мир, любов, спокойствие, щастие, хармония, интуиция, мъдрост, памет и концентрация.

Много хора не го знаят това, но медитацията всъщност е един спокоен ум, фокусиран върху висшите изражения на твоята собствена вътрешна реалност.

Првилната Медитацията се Състои Главно от Четири Основни Фази:

Асана, релаксация, концентрация, задълбоченост и разширяване.

Ако ти липсват само един от тези четири, нива или ако не можеш да ги правиш правилно, ти не медитираш правилно и няма да можеш да изпиташ пълните ползи от медитацията.

Ако искаш да избегнеш болките в живота и да изпиташ всичките тези ползи, а не само да мъдруваш върху тях, тогава техниките за правилна медитация, на които ще те науча в тук, са точно за теб.

Сега, нека да започнем с първата фаза, което е

Асана Или Правилна Поза

Какво е правилна поза?

Тя не е това, което повечето хора си мислят че е някаква странна и сложна йога поза, като да седиш с кръстосани крака на пода, въпреки че може да е и това, но всъщност правилната поза е всяка една поза в седнало положение, където можеш да държиш тялото ти удобно и отпуснато с изправен гръбнак за един дълъг период от време.

Асана е третият етап от 8-кратния път на йога сутрите на великия йога мъдрец Махариши Патанджали.

Всъщност той пише в своите йога сутри, че човек не е постигнал перфектната асана, ако не е в състояние да седи удобно и неподвижно за поне 3 часа.

Така че правилната поза може да бъде всяка асана или поза, която ти позволява да седиш удобно с тялото ти отпуснато и с гръбнака изправен за дълги периоди от време.

Има различни видове правилни асани за медитация, но в момента ти можеш да започнеш с позата, на снимката тук.

Това е напълно подходяща и правилна асана за медитация, стига да стоиш напълно неподвижно, с тялото ти отпуснато и с гръбнака изправен, без да се облягаш.

Ако не можеш да стоиш с тялото ти напълно неподвижно, няма да можеш да медитираш правилно, и следователно няма да е ефективно, това е като една чаша вода, ако водата в чашата е мътна тя никога няма да се избистри освен ако не я оставиш неподвижна на масата за поне 20 мин. Същото нещо се случва и с тялото и ума ти.

Когато си във правилната асана, с тялото неподвижно, тогава влизаш във следващата втора фаза, която e:

Релаксация Или Отпуснатост

И без подходящо отпускане на тялото ти, ти също няма да можеш да се научиш да медитираш правилно.

Ако тялото ти е напрегнато, тогава то ще създаде нещо като една бариера и така ще спира възходящия поток от енергия и ще ти държи ума неспокоен и лутащ се във във всички посоки.

Аз разглеждам това по-подробно със уроци и практики във пълният курс по крия йога и медитация ето тук

След като тялото ти е напълно отпуснато и спокойно, след това идва следващата трета фаза, която е

Концентрацията

Концентрацията е изключително важен елемент за правилната медитация.

Концентрацията е премахване на всякакви разсейвания от ума и фокусирайки го еднозначно върху един определен обект на внимание.

Ако не можеш да се концентрираш правилно, също няма да можеш да медитацираш правилно, защото медитацията представлява фокусиране на концентрирания ум, върху твоята най-висша същност или върху един от нейните аспекти.

И тези аспекти са 8 и са:

Радост Любов, Мир, Спокойствие, Светлина, Звук, Мъдрост и Сила

Така че, когато се научиш да медитираш правилно, ти ще започнеш да усещаш да виждаш или да чуваш едно от тези прекрасни красиви чувства, звуци или светлини, което означава, че твоята практика върви много добре и ти си на прав път.

След като се научиш да медитираш правилно с тези техники, следващата четвърта фаза е:

Задълбоченост и Разширяване

Тази задъолбоченост е едно много интензивно състояние на осъзнаване, и е като да гледаш красивото лице на някой, когото обичаш, без да го обмисляш или да го анализираш.

Медитацията е един вид умствена и чувствена задълбоченост, кудето умът ти не е зает мислейки, и те отвежда от подсъзнание до свръхсъзнание, където започваш да чувстваш една дълбока любов, спокойствие, мир и радост.

Това състояние заедно със разширението идва по един естествен начин след като ти редовно практикуваш асана, релаксация, концентрация

Надявам се че тази статия ти е харесала толкова колкото и на мен да я напрвя за теб, но това е само върхът на айсберга.

Ако наистина искаш да се научиш да медитираш правилно и безопасно и да разбереш започнеш да практикуваш точните техники на медитация, които великите йога мъдреци са използвали от хиляди години, не само за да изпитат изключителни ползи като мир, спокойствие, радост, любов и благополучие, но и голямо щастие и перфектно непрекъснато блаженство тогава се запиши на курса по крия йога и медитация по долу:

Цъкни Тук за Мини Курса по Крия Йога Медитация

Recent Posts

link to Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Това не е просто още една статия за дните на Екадаши. Тук не само че ще научиш какво е Екадаши, и как се спазва,...