Мини Курс По Крия Йога (Част 3)


Ако искаш да разбереш точно какво е крия йога, и да научиш техниките и упражненията на крия йога то тогава това може би ще е една от най важните статии които някога ще прочетеш…и ето защо:

(Изгледай Част 3та от Този Курс по Крия Йога. Цъкни На Видеото По-Долу за да Започне)

Намасте, добре дошъл или добре дошла, във третата част на мини курса за крия йога,

Във втората част ние разгледахме, какво точно е крия йога и как действа и защо е толкова ефективна духовна йога техника която става все по-популярна.

Този урок беше изключително важен, понеже за да може да извлечеш всичките ползи от крия йога е необходимо да знаеш как точно действа.

Ако все още не си прочел тази статия или гледал това видео, можеш да го направиш сега кликайки тук или ако с във ютуб ето тук в горният десен ъгъл, аз също ще ти оставя линкче долу в описанието.

Сега във този урок ще ти покажа защо само с крия йога не става и кои са йога техниките които трябва да комбинираш с крия йога, които са абсолютно решаващи за твоят духовен напредък и без които няма да можеш да напреднеш и да получиш всичките ползи от крия йога и също така ще ти кажа как и къде точно мобеш да започнеш да практикуваш

Преди да започнем с този третият урок, позволи ми да се преставя, аз съм БалГопал, и аз практикувам и преподавам йога и медитация от почти вече 20 години.

Аз съм директор на йога общноста на ананда за България, ананда е световна йога общност която е основана от Свами Криянанда който е директен ученик на великият йога гуру Парамханса Йогананда, авторът на световноизвестната класика автобиографията на един йогин и един от великите учители на върховната духовна йога техника на крия йога по света.

За да е ефективна крия йога трябва да се комбинира със 2 главни неща и това са:

Раджа Йога и Духовно Последователство.

Защо…

Защото крия йога е само една малка (но съществена техника) от могъщото изкуство и наука на Раджа йога – Кралската йога.

Както споменахме досега в предишната част от този мини курс по крия йога, че Крия Йога е специфична техника за контрол на жизнената сила (пранаяма), която контролира потока от енергия в тялото и го насочва нагоре към духовно око в точката между веждите (Порталът към вечното блаженство).

Но Крия Йога е само една част от Раджа Йога – Кралската йога, която Парамханса Йогананда и другите велики хога майстори са преподавали.

Крия Йога се практикува най-ефективно, когато е придружена от допълващите практики на Раджа Йога, които Йогананда ни е дал.

раджа йога е така наречената кралска и йога защото тя съдържа всичките пет главни типове йога и ги събира в една могъща и величествена йога пътека по която бързо йогина към вечната божествена духовна свобода.

Аз съм създал серия от лекциии коити обясняват подробно за Раджа йога, които ще намериш по долу в страницата, ако гледаш този урок в ютуб аз ще оставя линкче долу в описанието

Първата е Бхакти Йога – Йога на Любовта и Предаността.

Бхакти Йога е практика на развитие на любов и преданост към Бога.

Тя е вътрешна, духовна практика. Не става въпрос за разтягане и упражнения като във физическите йога асани.

Практиката на преданост или Бхакти йога е много важна част от духовния път към просвтлението.

Това е специална йога практика която развива и разширява твоята любов и предансот към Бог и всички живи същества и цялото творение.

Без да развиеш любовта си в сърцето без да обичаш безпрекословно няма да можеш да достигнеш до себереализацията. До вечното щастие. Защото бог е любов Бог е щастие.

Както великият Свами Шри Юктесвар е казал: “Без любов и преданост не можеш даже да направиш и една стъпка по тази духовна пътека…”

Втората е Карма Йога – Йога на Правилното Действие.

Подобно на Бхакти йога, карма йога не е физическа йога.

Тя също води до по-дълбок вътрепен мир и вътрешна свобода, които ще ти помогнат да достигнеш до крайната цел на Самади или вечното блаженство в Бог.

Карма означава действие и карма йога са онези правилни действия които те приближават по близо до Бог.

Чрез карма йога действаш в живота си със съзнанието, че всъщност не си ти който вършиш всичко това, а е Бог който действа чрез теб, и само Той е в крайна сметка е истинският деятел.

Карма йогина се опитва все повече и повече да пренасочва всичките си погрешни импулси към благотвортни.

Той винаги знае и си напомня за божествената енергия, която тече през него, докато той действа.

Третата е Гяна Йога – Йогата На Мъдростта и Дискриминацията.

Подобно на Бхакти йога, карма йога не е физическа йога.

Тя също води до по-дълбок вътрепен мир и вътрешна свобода, които ще ти помогнат да достигнеш до крайната цел на Самади или вечното блаженство в Бог.

Карма означава действие и карма йога са онези правилни действия които те приближават по близо до Бог.

Чрез карма йога действаш в живота си със съзнанието, че всъщност не си ти който вършиш всичко това, а е Бог който действа чрез теб, и само Той е в крайна сметка е истинският деятел.

Карма йогина се опитва все повече и повече да пренасочва всичките си погрешни импулси към благотвортни.

Той винаги знае и си напомня за божествената енергия, която тече през него, докато той действа.

Четвъртата е Ащанга Йога на Патанджали.

Великият древен експонат на раджа йога Махариши Патанджали, преди повече от 2000 години, пише в така наречените “Патанджали йога сутри”, че пътят на духовното просветление и съвършенство обхваща осем етапа. Този път е известен като ащанга йога или (осемкратен път).

Няма да ги разглеждаме тук подробно защото ще ни отнеме твърдо дълго но е тук е важно да знаеш че този осемкратен път обхваща ямите и ниямите които са тези поведения и действия които йогина трябва да избягва или да прави за да намери вечната духвона свобода.

Те са много подобни на 10те божи заповеди и се състоят от ненасилие, не-лъжене, не-крадене, самоконтрол, непривързност, чистота на тялото и ума, удовлетвореност, строгост, изучаване на висшето аз, боготворене

Защото крия ти търка вритите тоест кармата и желанията но ако ти продължаваш да правиш нови грешни действия и незнаеейки кое е правилно и кое не е…няма да стигнеш до никъде

Представи си че искаш да отвориш една много тежка врата която води към освобождението, натискаш с всичка сила и тя не се отваря и след това разбираш че от другия край има също един човек който иска да влезе и натиска с всичка сила.

Без тях е невъзможно да напреднеш духовно понеже това са качества които трябва да си възвърнеш за да влезеш във Божието царство. Иначе няма да стане, представи си ако примерно хитлер беше започнал да практикува крия всеки ден?

Петата е Хата йога – Йога на Физическите Упражнения.

Хата йога не е отделна йога. Тя е част от раджа йога.

Хатха йога е физическата дисциплина част от Раджа Йога или Кралската йога.

99% от хората особено тук на запад бъркат тази малка част от раджа йога и я смятат за цялоста на йога а тя е всъшност само една малка част от раджа йога която си има своето предопределение в пъзела на цялата йога наука.

Както вече може би знаеш, думата йога означава “обединение или съединение”.

На физическо ниво, хатха йога ти дава пълна интеграция и хармония на всички части на тялото. Здраве, чистота и сила.

Докато правиш хата йога асани, ти осигуряваш на тялото си такава балансирана подкрепа за всичките му части по такъв начин, че отстраняваш всякакви дисхармонии, болести, дискомфорт или застаряване.

С други думи, ако практикуваш хатха йога няколко минути всеки ден ще ти помогне да се върнеш към твоето естествено състояние, което е вътрешно блаженство.

Това божествено състояние е естественото състояние, в което трябва един ден есички да се върнем.

И хата йога или физическата йога прави тялото ти достатъчно здраво и силно, за да постигнеш това състояние по-бързо и по-лесно.

Следва Медитацията

Както казахме по-рано Бог е дефиниран в Йога писанията в най-високия смисъл като Сатчитананда, което означава винаги съществуващ винаги съзнателен винаги в ново блаженство – съществуващо съзнание в блаженство

Първото и най-същественото нещо, за да можем да се обърнеш към Бог и да започнеш твоето духовно просветление е медитацията.

Aко искаш да видиш Бог, ако искаш да започнеш да възприемаш по-високи състояния на съзнание и да се слеетеш с безкрайното блаженство, първо трябва да се научиш да как да успокояваш тялото и ума ти.

В Библията има цитат, който казва: „замълчи, бъди спокоен и знай, че аз съм Бог.

Йога писанията казват, че когато умът е напълно спокоен, светлината ще се появи спонтанно. И това е това, което прави медитацията.

Молитвата е да говориш на Бог, а медитацията е да слушаш за неговият отговор.

Представи си един разговор в който само единият човек приказва без да изслушва другият. Колко си мислиш че ще трае тази връзка?

Йогананда е казал медитацията е най хубавото нещо кето човек може да направи в живота си

Това е Раджа йога – Кралската Йога.

Петте основни типа йога, които подчертахме досега – бхакти йога или йога на любовта и предаността, карма йога или йога на правилното действие, гяна йога или йога на мъдростта и дискриминацията, ащанга йога на Патанджали и хатха йога – физическият път заедно с медитацията и крия йога описват пътя, който всеки преданоотдаден поклонник трябва да проходи, за да постигне просветление, те са една философия с различен акцент.

Те не са различни, те се нуждаят една от друга, за да те направят перфектен йогин. Те се допълват взаимно.

Трябва да ги практикуваш във всекидневния ти живот + крия йога, ако искаш да достигнеш до абсолютната истина и да се слееш със безкрайното вечно блаженство в душата.

Обвързани заедно, те правят пътят на Раджа йога на Кралската йога.

Раджа йога е тази която ще те отведе до просветление, и до перфектно превъзходство.

Следва Нуждата от Един Итински Гуру или Сатгуру

За да изясня тази точка, ще започна със една извадка от книгата от духовните молитви на Парамханса Йогананда; наречени “Шепоти от Вечноста”

О светлина на моя живот – Ти дойде за да разпростреш блясъка на мъдростта пред пътя на душата ми. Векове от тъмнина се стопиха мигновенно пред лъча на твоята сияйна помощ.

Като непослушно дете аз плачех за моята Божествена майка и тя дойде при мен като моят гуру, Свами Шри Юктешвар.

Моят гуру, аз те намерих като божият глас в отговор на плача на душата ми. Дрямката на скръбта ми си отиде и сега аз съм буден във блаженството.

Ако всички богове са сърдити, но ти си доволен, аз съм в безопасност в крепостта на твоето задоволство.

И ако всички богове ме защитават със парапета на своите благословии, но аз не получавам твоята благословия, аз съм сирак, оставен да копнее духовно в развалините на твоето неодобрение. Ти, о Гуру – Ти ме изведе от бездната на тъмнината в рая на безкрайният мир.

Така, за да достигнем до вечното блаженство в Бог всеки от нас се нуждае от един истински гуру или сатгуру за да го напътства.

Някой веднъж попита Свами Криянанда: “На мен трябва ли ми гуру?” Онези, които присъстваха там, знаейки за ученията му за Парамханса Йогананда, бяха изненадани от отговора му: “Не, не ти трябва.” Но след кратка пауза той продължи; “Но ако искаш да намериш Бог, да, ще ти трябва.”

В други от неговите писания четем;

Много хора се присмиват на идеята да имат гуру. Лоялни към тяхната човешката природа те се гордеят с подигравките си;

“Аз съм лично отговорен за това което правя, както за моите грешки, така и за моите победи.

Какво ще науча, ако предам моето усъвършенстване на някой друг? Да завися от някой друг за напътствие би било акт на духовна страхливост. “

Това би било разбираемо за някой, надарен с някаква незначителна способност като например да борави с думи, да настоява да попълни една кръстословица той самият, без да позволи на никой друг да му помогне.

Но дори и при такива незначителни обстоятелства ако той нямаше такъв дар, какъв щеше да е смисъла, коя щеше да е ползата ако откажеше да се научи?

Но кръстословиците не са особено важно предизвикателство. Какво щеше да се получи, ако да кажем някой иска да направи нещо дръзко като например да се изкачи на една висока скала, но откаже да изучи изкуството на планинското катерене? Тогава той щеше да се изкачва с риск за живота си.

И колко повече риск има от физическия живот, във великото приключение на търсенето на Бог, където рискуваш крайното ти истинско спасение.

Какво губиш ако потърсиш помощ и насока? Дори един планински водач не би рискувал да се катери с някого който изобщо не разбира. Целта му да го научи би била е само да му помогне да се изкачи безопасно.

Да имаш мъдър гуру не е признак на слабост, а на съобразителност и здрав разум.

Всички светци знаят че приключението е твърде опасно, и всички те са съгласни със това че е изключително важно да имаш водач или гуру.

И това са героите, за които става въпрос, не страхливците или духовните слабаци.

Исус е подчертал, че е важно да имаш учител, като е поискал от Йоан да го кръсти.

В евангелието на св. Матей глава 3 четем; така Исус каза на Йоан: Ти дойде при нас да ни изпълниш с праведност.

В четвъртата глава на Бхагавад-Гита Шри Кришна казва: Отдай се на онези, които са постигнали мъдрост. Те ще бъдат твоите учители. Задавай им въпроси както устно, така и умствено. Служи им с вяра и преданост.

Но как може йогинът да разпознае онзи, който е придобил истинска мъдрост?

Бхагавад-Гита ни дава това вдъхновяващо описание на мъдреца; По този признак ще го разпознаеш; Благодатен към приятели, случайни хора, непознати, врагове, чужденци и роднини, обичайки всички еднакво, както зли така и добри.

Истинският гуру не е просто обикновен човек, а широко отворен прозорец към Бога. Той действа като могъщ духовен магнит, който помага на ученика да си издигне енергията си, и да я насочи към духовното пробуждане.

Гуруто е велик духовен гигант, който защитава ученика си от силните удари на кармата, така както един великан може да застане пред силен вятър, за да защити малкият си приятел.

Парамханcа Йогананда често е казвал, че въглен не се пали от самосебе си, докато в него не влезе огън. По същия начин любовта ти няма да бъде съвършена, докато не бъде усъвършенствана с помощта на истинският ти гуру.

Някои хора се противопоставят на идеята да имат гуру, коато казват, че това е само едно безмозъчно послушание. Това обаче съвсем не е така.

Хората, които все още са затворени в клетката на егото, често гледат на перспективата да имат гуру като на заплаха за личната им свобода. Те не осъзнават обаче, че свободата е точно това, което те нямат в момента!

Истинският гуру който е осъзнал Бог, никога няма да те принуди да правиш нищо което Бог не му е казал да поиска от теб, и ще те напътства само към тези неща, които те приближават до безкрайното Божие блаженство.

Само погледни всички хора които имат истински гуру. Те са безумни последователи ли са? Не, точно обратното, те са станали най-великите йога майстори.

Исус е казал; Само на тези които Го приеха, на тях Той даде силата да станат Божии синове.

Във Бхагавад Гита Кришна казва на Арджуна, Опитай се да научиш истината, като се обърнеш към един истиснки духовен учител. Питай го смирено и му служи. Себереализиралите се души могат да ти предадат знанието, защото са видели истината.

Къде да Намерим Истински Гуру?

Има една истинска история за човек, който отишъл да живее в планината, за да медитира. Един ден, след дълги години на дълбока медитация, когато се върнал от разходка в гората, намерил един индиец, седящ пред къщата му във поза на лотус. Той му казал: “Аз дойдох да ти помогна.” Оттогава нататък той се появявал всеки ден за да го обучава. Казано е че когато ученикът е готов, гуруто ще дойде.

Когато искаш Бог малко, Бог ще ти изпрати книги и учители, но когато желанието ти за Бога е силно, Той ще ти изпрати истински Бог-осъзнат Гуру.

Така че ще намериш твоят гуру, като развивате собствената ти любов и търсиш Бог от все-сърце.

Но трябва да помниш, че всъщност Бог е истинският гуру – и той действа чрез посредничеството на някоя просветена душа (Като Исус Христос, Йогананда или Кришна). В действителност никой обикновен човек не може да бъде истински гуру.

Бих искал да завърша, с тази молитва от шепоти от Вечността на Парамханса Йогананда;

Научи ме, о, свети Дух чрез медитация, да спра бурята на дъхът ми, умствената неспокойност и сетивните смущения, които бушуват в езерото на моето съзнание.

Нека магическата пръчка на моята интуиция да спре прищявката на страстите ми и ненужните ми желания, и в гладкото езеро на моят ум, позволи ми да видя съвършеното отражение на луната на душата ми, блестейки от светлината на твоето присъствие

Надявам се, че безплатния курс за крия йога който ти изпратих ти бе полезен и ти хареса.

И сега ето и най важното от трите урока, за теб защото ти остана докрай и това показва че си изключително сериозен йогин, и ти ще напреднеш духовно бързо и ще намериш вечната духовна свобода.

Няма съмнение че несигурността и промените, по света и у нас оставят негативни въздействия, които са се отразили върху всеки един от нас.

Но както е казал парамгуруто на моя гуру Лахири Махашая – Крия йога е решението на всичките проблеми в живота.

И сега аз имам една много добра новина за теб;

Току-що завърших превода на пълният курс за 5те стъпки Крия йога такак както е създаден от Йогананда и Свами Криянанда, и бих искал ти да си един или една от първите които да го получи.

В този курс ще научиш крия йога + пълната йога система на раджа йога

Можеш да си го получиш пълният курс под това видео, кликни тук и вземи курса на крия йога, там ще получиш пълният курс по раджа йога която включва – патанджали ащтанга, хатха, карма йога, бхакти йога, гияна йога, духовно последователство, медитация + науката на крия йога и крия посвещение.

Ето сега имаш възможноста да започнеш крия йога и бързо да се придвижваш към съвършеното щастие и безкрайното вечно блаженство!

Това е пълен курс и е всичко което някога ще се нуждаеш във живота за да намериш щастието което винаги си търсил/а

Когато минеш този курс, ниукога повече няма да се нуждаеш да купуваш никакви курсове нито по йога нито по медитация, това е най пъкният курс може би в света, аз практикувам от 20г и познавам хиляди йогини и съм правил много курсове но като този няма да намериш никъде.

Кликни тук сега и вземи курса днес и започни да напредваш бързо към вечното щастие в духа.

Бог да те благослови

Намасте

Recent Posts

link to Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Това не е просто още една статия за дните на Екадаши. Тук не само че ще научиш какво е Екадаши, и как се спазва,...