3 Лесни но Ефективни Упражнения за Отваряне на Чакрите
Ако искаш да научиш най -добрите упражнения за отваряне на чакрите или търсиш техники за отваряне на чакрите, тогава това може бе ще е една от най важните статии които някога ще прочетеш и ето защо:

Тук ще ти покажа 3 лесни но изключително ефективни упражнения за отваряне на чакрите.

Когато енергията в чакрите ти тече свободно и се издига по астралният гръбнак или така наречената сушумна, ти започваш да изпитваш и да живееш един живот, изпълнен с вътрешен мир, радост, щастие, любов, спокойствие, мъдрост и благополучие.

Започваш да се приближаваш към Божественото съзнание.

Но в стремежа ти за духовна свобода, ти най вероятно вече си разбрал, за онова което някои мистични традиции наричат портали или врати, които трябва да бъдат, отворени или отключени.

Тези портали или врати към духовната свобода са 7-те чакри.

Но как да отвориш чакрите си? И кои са най добрите упражнения и техники за тяхното отваряне?

И колко време ще ти отнеме за да го направиш?

Никой не може да каже точно колко време може да отнеме, за всеки е различно зависи от неговата всеотдайност и ангажираност, но упражненията и практиките, които ще научиш тук ще ускорят този процес доста значително.

За да ускориш процеса на деблокиране и отваряне на твоите чакри, ще трябва да практикуваш редовно.

И това изисква решителна отдаденост.

Това обаче не означава, че процеса на отваряне на чакрите трябва да бъде труден или неприятен.

Ни най-малко.

Когато започнеш да практикуваш тези техники за отваряне на чакрите, които ще научиш тук, ще забележиш, че твоят вътрешен мир, радост, щастие, любов, спокойствие, мъдрост и благополучие ще се увеличават със всяка твоя стъпка.

Не е нужно да направиш всичко перфектно, за да отвориш и деблокираш чакрите ти и чак тогава да започнеш да изпитваш всичките тези духовни умствени и физически ползи.

По-скоро това е постепенен процес.

Процес, при който твоята радост и благополучие постоянно нарастват, докато продължаваш с практиките и упражненията си.

Но преди да ти покажа 3те най-ефективни упражнения за отваряне на чакрите, нека първо да разгледаме:

Как се Блокира Енергията в Чакрите?

Защото като научиш това, ще можеш да разбереш как точно действа енергията в чакрите и в тялото ти и по този начин ще можеш да направиш правилните практики за по-бързо им отваряне.

Първо, кундалини или енергията на жизнената сила навлиза в медулата облонгата (кухинката в дъното на черепа отзад в тила) и започва да тече и циркулира надолу през всичките чакри.

И след това се връща обратно нагоре. (Виж илюстрацията по-долу)

По този начин кундалини снабдява тялото със жизнена енергия или прана и го поддържа живо.

Така че, когато енергията тече и се спуска през 7-те чакри но има много запушвания в тях, докато се върне отново нагоре, голяма част от нея бива блокирана или разсейвана.

Според науката на йога и веданта, това е което държи хората в Майя или космическата заблуда и не им позволява да достигнат до духовно просветление.

Което от своя страна също ще има негативни последици за теб, като лошо здраве, финасови проблеми и трудни взаимоотношения в семейството.

Но освен да се блокират, или запушват, чакрите също могат и да губят енергия.

Какво Кара Енергията да Изтича Или да Блокира Чакрите?

Всички твои желания и действия (карма) през не само този живот, но и през всичките ти минали животи, се съхраняват във твоите чакри, във твоето астрално тяло под формата на малки въртопи от енергия, наречени „вритти“ на санскрит .

Тези вритти са настанени във твоите чакри и блокират енергията на кундалини, като не й позволяват да тече свободно през тях.

И независимо дали ти харесва или не, тези въртопи определят и оформят до голяма степен съдбата ти.

Ето защо във Упанишадите (великите йога писания) има един стих който гласи:

Внимавай с мислите ти; те се превръщат в думи.

Внимавай с думите ти; те се превръщат в действия.

Внимавай с действията ти; те се превръщат в навици.

Внимавай с навиците ти; те се превръщат в характер.

Внимавай с характера ти; защото тя се превръща в твоята съдба.

Тези въртопи от енергия в чакрите са отговорни за спирането или блокирането на възходящия поток от енергия по чакрите и следователно те ти пречат да живееш здравословно и щастливо и да постигнеш духовно просветление.

Ето защо, когато изучаваш йога сутрите от осемкратния йога път на Ащанга йога, написан от великия мъдрец Махариши Патанджали, ще видиш, че вторият афоризъм гласи:

„Йога читта вритти ниродха“, което буквално означава: „Йога е неутрализирането на въртопите на чувствата.“ Въртопи (вритти) на санскрит.

И затова, ако искаш да отвориш твоите чакри и да ги отблокираш възможно най-бързо, ще трябва да се концентрираш в онези йога практики, които правят точно това.

Ще спомена най-добрите упражнения за отваряне на чакрите след малко.

Големи йога майстори като Парамханса Йогананда, Шри Рамакришна, Свами Вивекананда и Свами Криянада са постигнали шанти (мир) в своите врити.

Което означава, че те са премахнали тези вритти (енергийните въртопи) в своите чакри и енергията им на кундалини тече свободно през тях, снабдявайки и поддържайки техните тела и органи със свежа космическа енергия и предпазвайки ги от страдания, болести , карма и материални трудности.

В момента ти имаш много малки вритти или въртопи от обвързваща те енергия във твоите чакри и тези вритти абсорбират голяма част от енергията и не й позволяват да тече нагоре към където би трябвало.

Това блокира жизнеността, силата и благосъстоянието ти.

Ако енергията във всички тези чакри тече свободно, без да бъде блокирана или всмуквана от тези въртопи, то тя щеше да преминава свободно през тях и да те дарява със по-високи състояния на осъзнаване, което от своя страна дарява с повече вътрешен мир, спокойствие, любов, радост, просперитет, щастие и физическо и духовно благополучие.

3 Лесни Но Ефективни Упражнения За Отваряне На Чакрите

Първото упражнение за отваряне на чакрите е концентрация и пеене на мантрата ОМ във всяка една от тях.

Ето ползите от тази техника за всяка една от чакрите:

Първа е Муладхара чакра. В основата на гръбначния стълб.

Муладхара чакра е основната опора на тялото. Основният елемент на тази чакра е Земята.

Когато се концентрираш и пееш ОМ в тази чакра, ще я отвориш и ще увеличиш силата и здравето си.

Ако тази чакра бъде блокирана (или от нея изтича енергия), ти ще станеш непреклонен, неразумно упорит и неспособен да научиш нещо ново, защото ще бъдеш абсолютно привързан само към твоята гледна точка.

На сантиметър и половина над Муладхара чакра се намира Свадхистана чакра. Основният елемент на тази чакра е водата.

Като се концентрираш и пееш ОМ в тази чакра, ти ще подобриш божествеността, здравето, благосъстоянието, интуицията и креативността в теб.

Ако тази чакра е блокирана (или от нея изтича енергия), ще станеш слаб и непостояннен. Няма да можеш да свършиш нищо полезно.

Зад пъпа е третата чакра, наречена Манипура. Основният елемент на тази чакра е огънят.

Ако пееш ОМ и се концентрираш в тази чакра, ще си подобриш здравето, богатството, огнения самоконтрол, силата на волята и силата си на вземането на решения, създаване и трансформация.

Ако чакрата Манипура е блокирана или изтича енергия от нея, ти ставаш безмилостен или фанатичен и желанието ти да контролираш другите се увеличава.

Четвъртата чакра е Анахата чакра и се намира в областта на сърцето. Нарича се още сърдечна чакра. Основният елемент на тази чакра е въздухът.

Като се концентрираш и пееш ОМ в тази чакра, ти ще придобиеш божествена мъдрост и ще се разшириш умствено и духовно. Ще се освободиш от всякакво определение като отделен индивид и ще станеш един проводник за божествената любов.

Ако Анахата чакра е блокирана или от нея изтича енергия, ти ставаш нестабилен и безпосочен и твоята любов става егоистична.

Петата чакра е в областта на гърлото и се нарича Бишудха чакра, а основният й елемент е етер.

Като се концентрираш и пееш ОМ в тази чакра, ти ще я разблокираш което ще те освободи от старостта и смъртта и ще придобиеш спокойствие във всяка заплашителна ситуация.

Ако Бишудха чакра е блокирана или изтича енергия от нея, ти ставаш апатичнен към другите.

Шестата чакра е наречена Агия чакра и е разположена в точката между веждите. В Агия чакра се срещат трите астрални канала на ида, пингала и сушумна (астралния гръбнак).

От Агия чакра се появява божествената звукова вибрация ОМ. Това е вибрационният двигател на цялата Вселена.

Като се концентрираш в тази чакра, ти ще започнеш да виждаш божествената светлина и ще се освободиш окончателно от циклите на смъртта, раждането и прераждането и ще се слееш в безкрайното Божествено блаженство.

Това божествено блаженство е най-добрата награда на всички упражнения за отваряне на чакрите и науката на йога като цяло.

Седмата чакра е Сахасрара чакра.

Този 1000 листен лотос е разположен в безкрайноста и излъчва светлината на 1000 слънца. Това е смисълът на божествения създател, известен с различни имена в различните религии.

Йогите не работят с тази чакра. Да се намесваш в Сахасрара чакра е неразумно и може да бъде дори опасно.

По-скоро те работят, събуждат и деблокират първите 6 чакри.

Когато му дойде времето, ще се отвори един фин канал на светлината от Агия чакра до Сахасрара, което е пътят към пробуждането за душата.

Второто упражнение за отваряне на чакрите е правилното мислене и правилните действия

Много хора не знаят за това упражнение или го пренебрегват, но то е изключително важно и ефективно.

Без него другите упражнения просто няма да действат.

Ако твоите мисли и действия са чисти и непорочни, ти няма да създаваш повече лоша карма и вритите за които говорихме по-горе ще започнат да намалят и да изчезват, което ще започне да отваря чакрите.

Това упражнение е толкова ефективно че йогите казват, че винаги когато мислиш негативни мисли кундалини, или енергията която тече през чакрите тече надолу, което те държи във заблуда и винаги когато мислиш позитивни мисли кундалини тече нагоре и отваря чакрите и те води кум духовното просветление.

Третото (и може би най ефективно) упражнение за отваряне на чакрите е крия йога

Крия е една специална йога техника на пранаяма и медитация. Когато правим тази крия йога пранаяма тя преминава през чакрите и го отваря, защото буквално търка вритите и ги елиминира много бързо.

Също така прибира енергията от сетивата навътре към сушумната или астралният гръбнак където тече кундалини и я насочва нагоре към третото око.

Това е изключително важно за отваряне на чакрите и за духовно просветление.

Парамханса Йогананда който се счита за един от най великите йога гурута в света е кзал за крия: “Крия е най-ефективната техника, достъпна днес за човечеството, за бързото постигане на целта на Йога: Единство със Божественото”

Можеш да научиш повече за крия йога тук

Recent Posts

link to Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Това не е просто още една статия за дните на Екадаши. Тук не само че ще научиш какво е Екадаши, и как се спазва,...