3 Ефективни Йога Практики за Бързо Духовно Развитие


Във трази статия ще научиш 3 обикновени но изключително ефективни йога практики за духоно развитие.

Много хора ме питат кои са най дибрите начини и как да се развием духовно.

Тук ще научиш 3 от най главните.

Нека да поговорим за това как да гарантираме, че всички ние да изживеем остатъка на една прекрасна 2021г., изпълнена с благословиите на Бог и великите духовни мъдреци и как да се приближим по-бързо към просперитета, любовта, добротата, светлината и вечното щастие които всички ние търсим.

Нека да започнем, със нещо на което сериозно трябва да се обърне внимание не само във нашата йога общоста, но и във духовното общество като цяло по света.

Има три основи опори във нашите йога практики за духовно развитие, които трябва да практикуваме, за да постигнем успех във нашият път към вечното духовно блаженство.

Тези три опори са: Преданост, Самоусилие и Божието милосърдие

Моят гуру и духовен водач Парамханса Йогананда е илюстрирал перфектно тази тема , като е казал, че 100% от нашия духовен път е разделен на 25%, което е нашето собствено усилие 25% е усилието на нашият гуру и 50% е Божието милосърдие

И Свами Криянанда който е един от неговите пряки ученици и създателя на духовната йога общност на Ананда, е определил цялото духовно развитие на човек само със едно единствено изречение, което е следното:

Цялото духовно развитие е да се преодолее заблудата на егото. И това се прави чрез дълги и дълбоки медитации, чрез виждане на Бог като деятеля във всичко и чрез синтонизирането ни със нашият Гуру.

Ще повторя това отново…

Цялото духовно развитие е да се преодолее заблудата на егото. И това се прави чрез дълги и дълбоки медитации, чрез виждане на Бог като деятеля във всичко и чрез синтонизирането ни със нашият Гуру.

Така че, за да преодолеем егото и да се развием духовно по-бързо, ние се нуждаем от тези три основни опори.

И това ни води до първата от опорите, която е преданост.

Предаността към Бога и Гуруто е от съществено значение за напредъка по духовния път.

Преданността е развитие на бхакти или любов във сърцата ни. Великият йога гуру Свами Шри Юктешвар споменава това във своята велика книга Святата наука, където той казва, че без любов и преданост Йогинът не може дори да напредне и една крачка по духовния път.

Без развитието на любов и преданост в сърцата ни, ние оставаме само със отегчителни интелектуални спекулации, които не могат да ни изведат към безкрайната радост, която ние търсим.

Един велик йогин веднъж е казал, че любовта не е просто една обикновена емоция, любовта е крайната истина в сърцето на Сътворението. И това, което всъщност е Бог. Бог не е някакъв разглезен аристократ някъде, горе в небесата, който господства над човешката раса чрез своите прищевки и фантазии, така както много институции ще те накарат да повярваш … Но всъщност Бог е безкрайно съзнание, безкрайна и чиста любов.

Свами Шанкарананда основател на реда на свамитата е определил Бог като Сат Чит Ананда, което моят гуру Парамаханса Йогананда е превел като Винаги Съществуващ Винаги Съзнателен Винаги в Ново Блаженство.

Нека сега да обсъдим втората основна практика за духовно развитие, която е самостоятелното усилие.

Самостоятелното усилие представлява само 25% от целият духовен път, но Парамханса Йогананда е пояснил, че тези 25% представляват 100% от твоята ангажираност и енергия във постигането на духовните ти цели.

Самостоятелното усилие се състои от практикуване на духовните йога техники и медитация. Без постоянна практика на духовните йога техники, като медитация и крия йога, ще бъде много трудно за когото и да било да напреднем по духовната пътека и да се развием духовно.

Тази мисъл е била перфектно илюстрирана от Исус Христос, който е казал; „Обичай своя Отец Бог със цялото ти сърце със целият ти ум и със цялата ти сила.“

Какво е имал предвид той като e казал – сила? Той е имал предвид енергия.

Необходима е много енергия, за да се постигне не само до освобождението в Бог, но и до каквато и да е друга цел в живота.

И тези от нас, които са благословени за да следваме пътя на себереализацията и ученията на нашия гуру Парамханса Йогананда и Свами Криянанда, разполагаме със всички необходими средства от които се нуждаем, и с които не само можем да се зареждаме с много енергия, но и също така със жизненост, радост, сила и воля, които са изключително важни за постигането на целите и успеха в живота и духовната пътека.

Но не само със самостоятелно усилие е възможно човек да се развива духовно и да се напредва по духовната пътека и това ни води към третата основна опора, която е благоволението на Бог и гуру.

Трябва да помниш, че нищо не се случва извън Божията воля и в крайна сметка е само неговото благоволение, което ще те освободи без значение колко усилие правиш ти самият.

За да успееш във духовното развитие и да постигнеш до окончателното освобождение във Вечното Богоблаженство, единственото ти съсредочаване трябва да бъде във тези три основни опори.

Всичко извън това, като например натрупването на материално богатство или борба за стаус или външна красота, е пълна загуба на време и никога няма да ти даде удовлетворението, което търсиш.

Единственото предназначение на нашите материални цели трябва да бъдат за да си осигурим покрив над главите и храна на масата, за да можем да продължим нашите духовни практики в мир и спокойствие. И ако имаш добрата карма да притежаваш определенo материално богатство, това не е лошо, но никога не се привързвай към него.

Винаги помни, че този свят е двойственост и нищо не трае вечно. Каквото и да притежаваш днес, рано или късно или ти ще го загубиш или то щ те напусне. Единственото нещо, което трае вечно, е душата. И тя е единственото, което може да ти донесе вечното дълготрайно удовлетворение.

Винаги трябва да се стремиш към идеала наречен „Обикновен живот и възвисено мислене.“ И както великият майстор на йога Шри Рамакришна е казал, „Цялото време което не прекарано в търсенето на Бог е време пропиляно“

През 2020г. и през началото на 2021г видяхме много насилие, омраза и дисхармония по света, но ние като йогини не трябва да бъдем обезпокоени от това, защото знаем факторите, които водят до тази ситуация като югите, за които аз ще говоря отделно.

Проблемът в нашето общество днес е, че има обратна поляризация при наблягането на тези три основни опори.

Което означава, че повечето от нас обръщат най-много внимание на най-маловажното нещо в тези опори, което е материален успех, забравяйки, че истинската и единствена цел на нашето съществуване е да намерим Бог и да се  слеем обратно в него.

Хората прекарват цялият си живот в преследване на безсмислени стремежи като търсене на материално богатство, слава и фалшив престиж, някои от тях чрез убийства, лъжи, кражби и измами като средство за постигане на целите си, без да осъзнават, че това не само че няма да им донесе удовлетворението което те търсят но и в края на краищата само ще им донесе огромни страдания и скръб.

Никога не бива да забравяме, че има неписани закони, действащи във вселената и един от тях е законът на кармата, а кармата е абсолютно прецизна в нейното действие и засяга всяко едно същество по еднакво. Ето оттук и сатробългарката поговорка:

Каквото посееш това ще пожънеш.

Далай Лама е илюстрирал отлично това в една фраза, която е следната; Хората са предназначени да бъдат обичани, а вещите са предназначени да бъдат използвани. Проблемът с нашето общество днес е, че са вещите са обичани а хората са използвани.

Днес виждаме какъв е света, и като имаме предвид, че не много хора са в духовния път на йога и медитация, това е разбираемо.

Но това, което не е редно, е когато виждам хора от нашата йога общност и аз не говоря за общностите на Ананда, а за световната духовна общност като цяло, които се фокусират само върху материалния успех и усъвършенстването само на физическото тялото чрез йога позите.

За съжаление в йога общността, йога позите, които са само една малка част от йога системата за духовно развитие като цяло, се представят така, сякаш те са и предствляват йога като цяло, което изобщо не е така.

Думата йога произлиза от санскритската дума йог, означаваща единство.

И ние не сме постигнали или направили йога, докато не сме съединили нашата индивидуална душа с безкрайната душа на Бог или Брахман.

Ето защо ние като напреднали йогини, нека се съсредоточим върху най-важните основни опорни практики за духовно развитие, които са преданоотдаденост на Бог, самоусилие и привличане на Божиите благословии и на великите йога мъдреци чрез синтонизиране, медитация и практиката на крия йога оставяйки материалните успехи и телесното усъвършенстване да бъдат само една малка част от нашата истинска Божествена цел за постигане на състоянието на йога, което е съвършено и пълно единство с Божественото.

Нека да направим остатъка от 2021г. най-добрата година в живота ни, която да ни доближава все по-близо до Божието блаженствo, нека да медитираме и да правим практиките за духовно развитие като крия йога, да служим като носители на божията светлина, да вдъхновяваме и даваме надежда и любов на всеки, да благославяме всяко живо същество което някога срещаме и нека да разпространяваме посланието на Учителите на йога, което е любов, доброта, прошка и разбиране към всички хора и същества по света.

Бог да те благослови


Полезни ключови думи:

духовно развитие

практики за духовно развитие

как да се развием духовно

Recent Posts

link to Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Какво е Екадаши и Как се Спазва? 3 Шокиращи Факти за Екадаши, за Които ти не Знаеше

Това не е просто още една статия за дните на Екадаши. Тук не само че ще научиш какво е Екадаши, и как се спазва,...